Free shipping over 200 EUR

GET A FREE LAPTOP CASE


Henrik Grundén, Delägare & Creative Director

Årsberättelse 2020

TORSDAG 11 MARS 2021

Det finns ett uttryck som lyder 'Don't look back, you'll miss what's in front of you'. Ett uttryck som sjunger in ljuva toner i mångas öron när vi lämnat 2020 med optimistiska steg mot våren 2021.

För egen del har jag i och för sig aldrig varit något vidare på att blicka tillbaka, reflektera eller fira. I ärlighetens namn har stunderna som nöjd och tillfredsställd företagare varit extremt sällsynta. Jag tror du som läser detta, oavsett yrkesroll känner igen dig. Vi har ju formats så de senaste 10 åren. Men ändå rätt märkligt, trots att det har varit så mycket att stanna till och glädjas åt har jag hela tiden fixerat blicken mot nästa projekt eller utmaning.

Kanske har vår generation glömt att stanna upp och njuta när sociala mediers snabba informationsdelning hela tiden lockar med nya möjligheter? Världen har öppnats upp och det finns ständigt något eller någon ny att jämföra sig med.

The Imposter Syndrome

Det var bättre förr låter det, men kanske finns det en poäng i det? Före urbaniseringen när människan levde i mindre samhällen så var varje individ mer förankrad med en unik funktion. Det fanns kanske bara en konstnär i byn. Hen hade hela byns samlade förtroende och kunde ständigt stoltsera med att besitta den främsta kunskapen i byn inom sitt område. Idag har samma konstnär hela världen att jämföra sig med, hela 'utforska-flödet' fyllt av andra, ännu skickligare kreatörer och konstnärer. Detta måste väl ha en påverkan på hur vi ser på oss själva och vår yrkesstolthet? Inte minst när den här effekten förstärks av ekonomiska incitament där social media-jättarna tjänar pengar på människans omättligt sökande efter bekräftelse eller fler följare, där grannens gräs alltid är grönare. Sevärt tips på temat: ‘The Social Dilemma’ på Netflix.

Hur som helst - hade jag egentligen inte tänkt publicera detta som en artikel men det slog mig att det alltid kan väcka en tanke hos någon annan företagare eller varumärkesbyggare.

Tick, Tack..

STRONGER inledde fjolåret med gott självförtroende från en stark Black Week med rekordsiffror som otänkbara 4 miljoner på en dag och dryga 10 miljoner på en vecka. Årets första kollektion Hero 2 presterade också fint och i slutet av januari 2020 sammanfattade vi tillväxt på +200% YTD.

Januari är för oss årets kanske viktigaste månad. Inte minst för att det direkt blir en första benchmark mot föregående år (2019), men januari (2020) är framförallt viktigt för vårt inköp- och designteam. Kommande 4-5 månaders försäljning skulle avgöras på om vi hann orderlägga samtliga leveranser innan det kinesiska nyåret - perioden där fabrikerna stänger under mer eller mindre hela Februari.

Tillväxttakten innebar att vi under 2020 behövde dubbelt så stora kvantiteter som måste hinna orderläggas och kvalitetssäkras. Detta gällde mer eller mindre samtliga leveranser för Q2 och en del in i Q3 - det fick helt enkelt inte gå fel.

I lösa termer hade det parallellt börjat rapporterats om ett nytt virus som härjade på lokal nivå i Kina, men fabrikerna betryggade oss om att det inte skulle påverka oss. Efter många om och men lyckas vi slutligen orderlägga och fabriken bekräftar att de mottagit och konfirmerat beställningen innehållande över 200 000 enheter. Phew, tack och lov.

Domedagen.

Veckorna går och i väntans tid rapporteras mer och mer om det nya viruset och att situationen förvärrats i Kina. Vi får inga klara besked från fabriken men de fortsätter bekräfta att leverans kommer vara opåverkad av situationen.

Sportlovet är precis över. Folk vänder hem från Italien och arbetsveckan sätter igång. Det är mycket oro i luften, med flera bekräftade fall i Europa - flera till och med i Sverige: Stockholm(!). Den veckan har vi internmöte och på onsdagen rekommenderar vi alla att ta med sig datorerna och fortsätta hemifrån - safety first.

Jag minns ett samtal mellan mig och Juri på fredagen samma vecka, den där domedags-fredagen i Februari. Regeringen rekommenderade alla att stanna hemma - "Nu är det allvar" lät det. Den helgen kommer jag aldrig att glömma. Samma kväll följde vi oroligt försäljningen i Google Analytics och till vår förskräckelse stormdök trafiken till lägre nivåer än vi nånsin sett tidigare. Jag kommer ihåg att luften helt gick ur mig - det är nu det sker alltså - är det såhär vår och flera andra unga varumärkens resa slutar?

Det var sjukt nog nu, efter 7 år, som jag för första gången insåg hur mycket företaget och varumärket betyder för mig. Alla delsegrar, minnen och arbetstimmar som aldrig firats längst vägen, svävade liksom ur mina händer där jag promenerade på den där snöbelagda stigen utanför landstället i Västerljung.

Samtalet fortsatte: 'Äh, lugn i båten. Vi väntar ut detta och funderar på en plan B'. Det visade sig aldrig behövas någon plan B. Bara några dagar senare började siffrorna och trafiken vända tillbaka.

Vi är väldigt stolt över vårt Online & Sales-team som vågade använda vårt momentum och inte drog öronen åt sig. Hårt arbete kombinerat med en hel del flyt och tajming skulle visa sig följa oss genom året. Genom gott förarbete av Matilda Åbark (Production Manager) så visade det sig bli minimala förseningar på våra Chinese New Year-leveranser.

Stronger-effekten

Innan du ska få fortsätta vandra vidare i något mejl eller Chrome-tab så vill jag passa på att sammanfatta några delar som jag som delägare i STRONGER är extremt tacksam för och otroligt stolt över att blicka tillbaka på.

Vi har nämligen under pandemin haft förmånen att presentera resultatet av flera års hårt arbete. Arbetet som lätt glöms bort i stunden, men som idag lett till en rad fantastiska förändringar som gjort STRONGER till ett ännu finare varumärke.

Vi har under pandemin redan lyckats:

  • Lansera ‘Planet friendly Beachwear’ tillverkat av plast från havet (Econyl)
  • Påbörja tillverkning av våra bästsäljare Etna och våra printade stilar i återvunnet material som kommer innebära att över 50% av våra produkter är tillverkade av återvunna fibrer.
  • Anställa över 30 nya medarbetare.
  • Introducera en ny klädkategori ‘Loungewear’
  • Fortsätta producera inspirerande video-och bildinnehåll från hela världen genom god kommunikation och väl utförliga briefer med lokala kreatörer i olika världsdelar när vi inte själva kunnat resa.
  • Bibehålla deadlines med kvalité genom en otrolig laganda och rätt prioriteringar trots remote-arbete.
  • Slutligen levererade vi under 2020 över en halv miljon tights till över 100 länder runt om i världen. Produkter som skapades för att inspirera kvinnor att leva en mer aktiv livsstil och bli starkare både inifrån och ut.

Tack alla fantastiska personer och medarbetare på STRONGER för att ni hjälpt mig att leva mer i nuet, blicka tillbaka och kunna njuta betydligt mer av den fantastiska resa vi gör. Nu vet jag med säkerhet att det inte bara är resultatet, utan även resan som är en del av målet.

Det är helt fantastiskt att som manlig entreprenör få möjligheten att arbeta med så många starka och professionella kvinnliga medarbetare.

Jag är själv i familjen uppväxt med två starka kvinnor som har inspirerat mig under resan med Stronger och format mig till en bättre person. Agneta och Josefina, ni har våga hjälpa mig att ge uttryck för mina mer estetiska och kreativa sidor något som inte alls varit lika lätt där en stor del av mina yngre dagar var präglade av omklädningsrumskulturen efter hockey och fotbollsträningarna. Tack för det.

Escape Ordinary, Henrik Grundén, Delägare och Creative Director